Telegramin käyttöönotto

Telegram on osittain avoimeen lähdekoodiin perustuva viestintäsovellus tietokoneille, älypuhelimille ja muille laitteille. Virallinen sovellus on saatavilla Linuxin lisäksi Androidille, iOS:lle, Windows Phonelle, Windowsille ja Mac OS X:lle, mutta sitä voidaan käyttää myös selaimen kautta. Sen käyttäjät voivat lähettää toisilleen viestejä, kuvia, videoita, tarroja ja tiedostoja. Lisäksi Telegram tukee äänipuhelua ja end-to-end-salattua viestintää.

Telegram muistuttaa jonkin verran WhatsApp-sovellusta, mutta normaalit viestit jäävät talteen pilveen, jolloin viestit ovat luettavissa laitteesta riippumatta. Lisäksi Telegram tukee usean laitteen yhtaikaista käyttöä. Telegramin avulla voidaan muodostaa suuria keskusteluryhmiä, kuten WhatsApissa. Olennaisena erona on, että Telegram tukee jopa 5000 käyttäjän keskusteluryhmää ja käyttäjien puhelinnumerot ovat piilossa, jos toisella osapuolella ei ole hänen puhelinnumeroa kontakteissaan. Sen sijaan käyttäjät voivat käyttää @-alkuisia nimimerkkejä.

Telegramin käyttäjäprofiili perustuu omaan puhelinnumeroon. Siksi Telegramin käyttöönotto kannattaa aloittaa omalla älypuhelimella, sillä tällöin se kykenee skannaamaan profiililleen muut käyttäjät ja löytämään omat kontaktit. Myös virallisella Telegram-ohjelmalla on mahdollista aloittaa käyttöönotto. Käyttöönotto alkaa tekstiviestin avulla tunnistautumista.

Viralliset sivut: https://telegram.org/
Linkki puhelimen app-storeen: https://telegram.org/dl
Ohjelman lataus tietokoneelle: https://desktop.telegram.org/
Web-sovellus: https://web.telegram.org/

Telegramin asennukseen on monia tapoja, mutta jotta automaattiset päivitykset toimivat, Telegram kannattaa ladata ja asentaa kotihakemistoon seuraavasti suoraan päätteen avulla:
wget -O - https://telegram.org/dl/desktop/linux > tsetup.tar.gz
tar xvkf tsetup.tar.gz -C ~/ && rm tsetup.tar.gz

Käynnistys:
~/Telegram/Telegram

Telegramin voi käynnistää automaattisesti järjestelmän mukana. Esimerkiksi Linux Mint Cinnamonissa, mene Valikko → Käynnistettävät sovellukset → Lisää → Valitse sovellus → Telegram Desktop.

Jos tietokoneen palomuuri on päällä, Telegram-puhelu voi vaatia palomuurilta portin 80 aukaisun.

Paikallisia vinkkejä Telegrammin käyttöön:

  • Telegramin voi asettaa suomenkieliseksi klikkaamalla tätä linkkiä: https://t.me/setlanguage/fi-raw
  • Löydät lisää suomenkielisiä Linux-aiheisia kanavia ja keskusteluryhmiä, kun kirjoitat Telegrammin hakuun #linuxfi

Muutamia linkkejä Linux-aiheisiin ryhmiin ja kanaviin:

Päivitys 18.12.2018: Korjattu asennuskomennossa oleva linkki päivittyneen lähteen vuoksi.
Päivitys 12.1.2019: Lisätty linkki, jolla saa muutettua Telegram suomenkieliseksi.

Katso myös:

Signalin asennus Linuxiin

 
 

3 thoughts on “Telegramin käyttöönotto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.