USB-asennusmedian luonti

Linux-käyttöjärjestelmä asennetaan pääsääntöisesti itse tehdyllä asennusmedialla. Tässä ohjeessa esitetään, miten se luodaan USB-tikkuun Ubuntu-pohjaisella Linuxilla (ohje voi toimia muissakin).

USB-asennustikun suosituskoko on vähintään 4 gigatavua. Jos tikulla on tärkeitä tiedostoja, kopioi ne talteen muualle, sillä tehtäessä USB-asennusmediaa kaikki muut tikulla olevat tiedostot joutuvat bittiavaruuteen.

Tietokoneella, jolla tehdään asennusmedia, ladataan levykuvatiedosto halutun Linux-jakelun virallisten sivujen kautta. Tässä esimerkkilinkkejä:

Levykuvatiedostoja voi olla tarjolla useita erilaisia, jotka jakaantuvat seuraavasti:

  • 32- vai 64-bittinen: Järjestelmän arkkitehtuuriksi kannattaa valita ensisijaisesti 64-bittinen, mutta mikäli prosessori ei tue sitä, niin 32-bittinen on vaihtoehtona vielä joillain jakeluilla. Yleensä prosessori tukee 64-bittisiä jakeluja, jos tietokoneen emolevy on uudempaa vuosimallia, kuin 2007.
  • Työpöytäympäristöt: jakelusta saattaa olla tarjolla useita levykuvatiedostoja erilaisilla työpöytäympäristöillä. Esimerkiksi Linux Mint käyttää vakiona Cinnamonia, vaihtoehtoina MATE ja Xfce.
  • Versio: jakelusta voi olla lyhyen tai pidemmän (LTS) tukiajan versio.

Virallinen sivusto voi esittää monta latauslinkkiä erilaisista maista, joissa käytetään termiä ”mirror”. Sillä ei ole merkitystä, mistä ladataan, kunhan linkki toimii ja latausnopeus on riittävä, kuitenkin linkin kautta pitäisi löytyä sama tiedosto.

Ladattava tiedosto on kooltaan noin 1-2 gigatavua suuri tiedosto, joka on .iso-päätteinen. Tämä on levykuvatiedosto. Älä yritä avata tiedostoa suoraan, vaan avataan se erillisen ohjelman avulla, jolla tehdään USB-asennusmedia.

USB-asennustikun teko Windowsilla

Tarvitset erillisen ohjelman, jolla luodaan levykuva USB-tikkuun. Niitä on useita, joista voisin suositella Rufus-ohjelmaa, jonka voi ladata osoitteesta: https://rufus.akeo.ie/

Kytke USB-tikku, avaa Rufus, valitse Device-kohdasta tikkusi ja avaa alla olevan kuvan osoituksen mukaisesti levykuvatiedosto.

Ennen tikun tekoa ohjelma saattaa pyytää vielä joidenkin tiedostojen lataamista, joista se huolehtii automaattisesti. Jos kaikki meni hyvin, USB-asennusmedia on valmis.

USB-asennustikun teko Ubuntu-pohjaisella Linux-käyttöjärjestelmällä

Unetbootin ja monet muut ohjelmat eivät ole yhtä varmoja USB-asennusmedian tekoon useille tietokoneille, kuin Windowsille saatava Rufus-ohjelma, sillä tikkua voi olla hankalaa saada ”boottaamaan” joillakin koneilla. Rufus osaa luoda monilla tietokoneilla yhteensopivia osioita boottausta varten, joten suosittelen ensisijaisesti käyttämään Rufus-ohjelmaa mahdollisuuksien mukaan.

Unetbootin-ohjelma voidaan asentaa joko ohjelmistohallinnasta, tai suoraan päätteen avulla (nopeampi). Päätettä käytettäessä, asennus ja käynnistys onnistuu seuraavilla komennoilla. Älä sulje päätettä kesken, muuten sen kautta käynnistetty ohjelma myös sulkeutuu.

sudo apt install unetbootin unetbootin-translations extlinux

Liitä USB-tikku tietokoneeseen ja tarkista, että se on liitettynä, esimerkiksi seuraavalla komennolla.

lsblk

Unetbootin voi käynnistää valikosta tai päätteen kautta seuraavalla komennolla. Älä sulje päätettä kesken, muuten sen kautta käynnistetty ohjelma myös sulkeutuu.

sudo unetbootin

Tarkista, että kohdassa ”asema” on oikea USB-tikun polku, esimerkiksi ”sdb” vastaa lsblk-komennossa oikeaa USB-tikkua. Sitten valitse ”levykuva” ja hae siihen ladattu ISO-levykuvatiedosto. Kun on valmista, paina OK-nappia.

USB-asennusmedian käynnistys

Kytke USB-tikku tietokoneeseen ja avaa tietokone. Jos tikun sisältö ei aukea tietokonetta käynnistäessä, sammuta tietokone, käynnistä uudelleen ja pidä samalla F8-nappia pohjassa. Sen jälkeen pitäisi aueta valikko, josta valitaan käynnistysmedia, tässä tapauksessa USB-tikku.

Jos sekään ei auta, käynnistä BIOS (esim. pitämällä näppäintä F1, F2, F12 tai DEL pohjassa), mene ”boot priority order” (tai vastaava) ja vaihda boot-järjestystä niin, että USB-tikku käynnistyy ensin.

BIOSin boot-asetukset näyttävät esimerkiksi seuraavilta: (Kuvan lähde: komku)

Kun asennusmedia käynnistyy oikein, se voi näyttää esimerkiksi tältä (aloitusnäkymä vaihtelee):

Käynnistetään tässä tapauksessa Linux Mint, sitä kautta voidaan asentaa Linux Mint myös tietokoneelle. Saattaa myös kysyä ensin, että asennetaanko käyttöjärjestelmä vai kokeillaanko. Tässä tapauksessa kokeillaan.

Kun työpöytä ilmestyy, se on merkki käyttöjärjestelmän onnistuneesta käynnistymisestä live-asennusmedian kautta. Siinä voidaan kokeilla ohjelmia ja säätöjä vapaasti, ilman että toiminta vaikuttaa tietokoneella oleviin tiedostoihin, kunhan kiintolevyllä olevia tiedostoja ei sorkita. Tässä tilassa voidaan kuitenkin päästä lukemaan ja muokkaamaan myös kiintolevyjen tiedostoja, jos tiedostonhallinnasta avataan kiintolevyjä.

 
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.