Ubuntu 18.04 LTS julkaistu

Tiedätkö, mikä on Suomenkin metsissä elävä kasvissyöjä ja taitava arkkitehti, joka on hyvin tarkka asumusten teossa? Sillä on talttamaiset työkalut, joita sen on pakko käyttää aktiivisesti niiden kulumiseksi, jottei ne kasva liian pitkiksi. Majava on myös uuden Ubuntun maskotti (Bionic Beaver), joka edustaa uutta, juuri julkaistua pitkäaikaisjakelua 18.04 LTS.

Linkki Ubuntun lataussivustoon

Linkki Ubuntun päivitysoppaaseen

Myös joistakin Ubuntun johdannaisista on jo julkaistu 18.04 LTS-versio. Näitä ovat esimerkiksi Ubuntu MATE, Xubuntu, Kubuntu ja Lubuntu.

Yksi suurimmista muutoksista lienee se, että Unity siirtyy syrjään ja monissa muissakin jakeluissa tutusta Gnome 3:sta tulee Ubuntun oletustyöpöytäympäristö. Tämä nähtiin jo Ubuntu 17.10-versiossa, mutta muutos tulee nyt myös LTS-versioon ja lisäksi siihen saadaan oma teema mukaan. Gnome-kehityksen ansiosta värilliset emojit tulevat natiivisti tuetuiksi.

Unity on kuitenkin asennettavissa vielä uuteenkin Ubuntu-versioon, mutta on hyvä huomata, että Canonical on suunnitellut Unitylle tuen päättämistä. Unity 7:lle on luvattu viisi vuotta tukielinaikaa.

Jakelun mukana oleva Linux-ydin perustuu versioon 4.15. Siinä on monien korjausten ja uusien ajurien lisäksi muun muassa korjattu haavoittuvuudet Meltdown- ja Spectre-hyökkäyksiä varten. Ubuntu 18.04:ssa kernelien haavoittuvuuksien korjausta helpottaa ja nopeuttaa myös uusi Canonical Livepatch -toiminto, joka päivittää kernelin uusimpaan versioon ilman tietokoneen sammutusta, kuten monilla palvelimilla tehdään. Toiminnon voi kytkeä päälle ohjelmistot ja päivitykset -asetuksista ja se edellyttää Ubuntu One -tunnuksella kirjautumista.

Ubuntu 18.04 LTS on herättänyt närää Canonicalin kiistellyn tietojenkeruuominaisuuden vuoksi. Canonical on luvannut asian suhteen läpinäkyvyyttä ja on kertonut keräävänsä tietoja järjestelmän asennuksen aikana tapahtuneista toimenpiteistä ja tietokoneen ominaisuuksista. Tietojen keruusta voidaan kieltäytyä kytkemällä se pois asennusikkunassa tai Gnomen yksityisyysasetusten kautta.

Entä jos on asennettuna vanha Ubuntu-versio?

Ubuntusta julkaistaan säännöllisesti sekä lyhyen että pitkän tukiajan versioita. Lyhyen ajan versioita julkaistaan kuuden kuukauden välein ja niiden tukiaika on noin yhdeksän kuukautta. Pitkän tukiajan versioita julkaistaan kahden vuoden välein ja niiden tukiaika on viisi vuotta.  Ne tunnistetaan lyhenteestä LTS (long term support).

Vanhojen Ubuntu-versioiden päättyvät tukiajat päättyvät tähän aikaan (muita ei enää tueta):

  • 17.10 – heinäkuu 2018
  • 16.04 – huhtikuu 2021 (LTS)
  • 14.04 – huhtikuu 2019 (LTS)

Ainakin lyhyen tukiajan versioiden käyttäjiä suositellaan päivittämään uusimpaan versioon. Ennen päivitystä on aina suositeltavaa tehdä varmuuskopiot tietokoneella olevista tärkeistä tiedostoista, sillä päivityksissä on aina riski, että päivitys menee pieleen ja järjestelmä ei enää käynnisty normaalisti.

Vaikka joissakin vanhoissa versioissa jatkuisi tukiaika vielä muutaman vuoden, kaikkia ohjelmistoja ei välttämättä enää kehitetä niihin. Toisaalta jotkin ohjelmistot eivät välttämättä myöskään sovi uusiin Ubuntu-versioihin, jos niitä ei ole kehitetty niihin. LTS-versiot ovatkin suositeltavia ohjelmistojen vakauden kannalta, koska ohjelmistokehittäjille voi tulla haasteeksi tehdä sopiva versio jokaista lyhyen tukiajan versiota varten. Tämä koskee myös Ubuntuun pohjautuvia jakeluita, koska jotkin niistä julkaisevat sekä LTS- että lyhyen tukiajan versioita.

Entä, jos ei ole Ubuntua, mutta kuitenkin Ubuntuun perustuva jakelu?

Jos jakelut perustuvat johonkin Ubuntun versioihin, niin tukiaikat ovat samat, kuten yllä mainitut. Jotkin jakelut perustuvat vain Ubuntu LTS -versioon, kuten Linux Mint. Aktiivisimmat Ubuntuun pohjautuvien jakeluiden kehittäjät julkaisevat uuden versionsa parin kuukauden sisällä uuden Ubuntu-version julkaisun jälkeen.

USB-asennusmedian luonti

Onko uusimmasta Ubuntusta saatavilla 32-bittistä versiota?

Ei ole, Ubuntujen 32-bittisten versioiden julkaisu lopetettiin vuonna 2017. Ubuntu 16.04:sta ja siihen pohjautuvista käyttöjärjestelmistä on saatavilla 32-bittinen versio ja niihin on saatavilla tietoturvapäivityksiä vuoteen 2021 saakka. Joistakin Ubuntun johdannaisista, kuten Ubuntu MATEsta, on saatavilla 32-bittinen 18.04 LTS-versio.

Lähteet: OMG! UBUNTU!, It’s FOSS

1 thought on “Ubuntu 18.04 LTS julkaistu

  1. markus salminen

    tuet lopuu,ohjelmia ei kehitetä,ovat täten aika lyhytkestoisia,mikä ikävä toimintamalli,32bit-64bit,mint-ubuntu,myös lataukset dvd-usb-tikku,kirjastoihin toimitettu aineisto vanhaa-tuki lopussa,ja uutta ei toimitettu,ihmettelen miksi,vapaa jakelu,miksi ei uusia,jos vakuutelaan tietoturvan olevan kunnossa.itselläni vanha windows 7-jonka rinalle olisin halunnut linux-suomenkielisiä ohjelmia,jonka toiminta-tuki taattu-toimii myös yhdessä kotiverkossa,media-pdf,ja muut perus tarpeet,kuten sähköiset palvelut-nykypäivän vaatimukset.asennukset,kokeilut-pitäisivät olla saatavilla,ja uusille asiakkaille,jotka eivät tunne linux,pitäisi olla tuki-opastus-suomenkielisyys,jotta kaikki saadaan toimivaksi-vuosiksi eteenpäin.vertailussa puhutiin olevan monipuolisempi-parenpi kuin windows 10,opiskeliolle,käytössä eri,kuin perus käyttäjille-päivitykset,tulevat hoituvat eri tahtiin-tuki-jota ei kehitetä,jääkö vanhaksi-pitääkö aina olla vaihtamassa,kun uudempi on vanhaa huonompi,vakaus myös erittäin tarpeellinen,nyky mailman ongelmat huomioiden,tuleet myös linux,oliko yhteiskäyttö wine,tai jokin muu,avoin portti,en tiedä,en ole muuta kuin lukenut.uusinta versiota haluaisin,mutta taisin lukea,että sen asentaminen suoraan ei mahdollista,pitäisi olla vanha ensin,tuki lopussa.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *