Ubuntu 20.04 LTS julkaistu

Fossa on Madagaskarilla elävä petonisäkäs, joka on evoluution saatossa kehittynyt mangustista, vaikka muistuttaakin koiran ja kissan risteytystä. ”Focal Fossa” on myös Canonicalin julkaiseman Ubuntun uusi pitkäaikaistuettu versio, johon riittää päivityksiä vuoteen 2025 saakka.

Linkki Ubuntun lataussivustoon

Linkki Ubuntun päivitysoppaaseen

Uudessa Ubuntussa ehkä näyttävimmät uudistukset lienevät entistä sulavammassa Gnome 3.36 -työpöytäympäristössä, OEM-logon näyttäytyminen käynnistyessä, uudelleen suunniteltu kirjautumisikkuna. Lisäksi mukana tulee tumma teema (perinteisen ja vaalean lisäksi), joka ei liene tarvitsevan gnome-tweaks-ohjelmaa avuksi enää, ehkä.

Herkkua TV- ja 4K-näytön omistajille lienee mukana tulevan fractional scaling-skaalausominaisuuden parannus, jolloin päästään säätämään käyttöliittymäkomponenttien kokoja myös 25% välein.

Asennusmedian mukana tulevana kernelinä toimii 5.4, joka tuo mukanaan parannetun laitteistotuen. Järjestelmän käynnistysnopeutta on kuulemma parannettu. ZFS-tiedostojärjestelmälle on parannettu tuki, joka näkyykin jo Ubuntun asennusohjelmassa.

Valmiiksi asennettu Amazon-ohjelmistokin on vihdoin kuopattu, kuten jo aiemmin tänä vuonna muiltakin Ubuntun asennustiedostoista.

Snap on Canonicalin Ubuntulle kehittämä paketointiformaatti, jota ylläpitää Snapcraft ja toimii APT:n rinnalla. Snap-pakattuja sovelluksia on käytetty ratkaisuna pitämään joitakin tiettyjä ohjelmistoja tuoreina toimimaan omassa hiekkalaatikkoympäristössään, mikäli tuoreimpia ei ole tarjolla perinteisen APT-pakettienhallinnan kautta järjestelmää koskevat riippuvuudet täyttäen. Uutuutena on laajentunut tarjonta snap-pakatuille sovelluksille Ubuntun sovelluskauppaan saakka, joka on jakanut mielipiteitä. Snapin ongelmana on sen satunnainen hitaus, virheellisyys, suurempi päivittämisen tarve ja hiekkalaatikkoympäristöönsä liittyvät rajoituksensa.

Esittelyvideo englanniksi (OMG! Ubuntu)
Vähän pidempi esittelyvideo englanniksi (The Linux Experiment)

Myös joistakin Ubuntun johdannaisista on jo julkaistu 20.04 LTS-versio. Näitä ovat esimerkiksi Ubuntu MATE, Xubuntu, Kubuntu, Lubuntu ja Ubuntu Budgie. Virallisia johdannaisia löydät Ubuntun sivujen kautta.

Entä jos on asennettuna vanha Ubuntu-versio?

Ubuntusta julkaistaan säännöllisesti sekä lyhyen että pitkän tukiajan versioita. Lyhyen ajan versioita julkaistaan kuuden kuukauden välein ja niiden tukiaika on noin yhdeksän kuukautta. Pitkän tukiajan versioita julkaistaan kahden vuoden välein ja niiden tukiaika on viisi vuotta.  Ne tunnistetaan lyhenteestä LTS (long term support).

Vanhojen Ubuntu-versioiden päättyvät tukiajat päättyvät tähän aikaan (muita ei enää tueta):

  • 19.10 – heinäkuu 2020
  • 18.04 – huhtikuu 2023 (LTS)
  • 16.04 – huhtikuu 2021 (LTS)

Jos on asennettuna Ubuntu 18.04 LTS, niin mitään kiirettä päivittämiseen 20.04 LTS:ään ei ole, sillä aivan virheetön pakkaus tämä ei ole ja siinä riittää vielä korjattavaa. Ubuntu 18.04 LTS tarjoaa päivityksen 20.04 LTS:ään joskus heinäkuun tienoilla, kun se saa ensimmäisen .

Jos on asennettuna Ubuntu 19.10 (lyhyen tukiajan versio), niin päivitys 20.04 LTS:ään pitäisi tulla tarjolle muutaman päivän päästä, jollei jo nyt.

Ennen päivitystä on aina suositeltavaa tehdä varmuuskopiot tietokoneella olevista tärkeistä tiedostoista, sillä päivityksissä on aina riski, että päivitys menee pieleen ja järjestelmä ei enää käynnisty normaalisti.

Vaikka joissakin vanhoissa versioissa jatkuisi tukiaika vielä muutaman vuoden, kaikkia ohjelmistoja ei välttämättä enää kehitellä ja päivitetä niihin. Toisaalta jotkin ohjelmistot eivät välttämättä myöskään sovi uusiin Ubuntu-versioihin, jos niitä ei ole kehitetty niihin. LTS-versiot ovatkin suositeltavia ohjelmistojen vakauden kannalta, koska ohjelmistokehittäjille voi tulla haasteeksi tehdä sopiva versio jokaista lyhyen tukiajan versiota varten. Tämä koskee myös Ubuntuun pohjautuvia jakeluita, koska jotkin niistä julkaisevat sekä LTS- että lyhyen tukiajan versioita.

Entä, jos ei ole Ubuntua, mutta kuitenkin Ubuntuun perustuva jakelu?

Jos jakelut perustuvat johonkin Ubuntun versioihin, niin tukiaikat ovat samat, kuten yllä mainitut. Jotkin jakelut perustuvat vain Ubuntu LTS -versioon, kuten Linux Mint. Aktiivisimmat Ubuntuun pohjautuvien jakeluiden kehittäjät julkaisevat uuden versionsa parin kuukauden sisällä uuden Ubuntu-version julkaisun jälkeen.

Onko uusimmasta Ubuntusta saatavilla 32-bittistä versiota?

Ei ole, Ubuntujen 32-bittisten versioiden julkaisu lopetettiin vuonna 2017. Ubuntu 16.04 LTS:sta ja siihen pohjautuvista käyttöjärjestelmistä on saatavilla 32-bittinen versio ja niihin on saatavilla tietoturvapäivityksiä vuoteen 2021 saakka. Joistakin Ubuntun johdannaisten vanhemmista versioista on saatavilla 32-bittinen, jotka ovat esimerkiksi Ubuntu MATE 18.04 LTS ja Lubuntu 18.04 LTS. Nämä ovat tuettuja vuoteen 2023 saakka, mutta näistäkään ei enää julkaista uutta 32-bittistä versiota nyt eikä tulevaisuudessakaan. Kuitenkin 64-bittinen järjestelmää tuetaan yleensä tietokoneilla, jotka ovat vuosimallia 2007 tai uudempia.

Päivitys 26.4.2020: Lisätty maininnat ajankohdista, milloin Ubuntu 18.04 LTS ja 19.04 tarjoavat päivitystä Ubuntu 20.04 LTS:ään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *