Linux Mint 20 julkaistu

Linux Mintin uusimman pitkäaikaisjakelun vakaa versio on julkaistu. Versio 20 ”Ulyana” perustuu huhtikuussa julkaistuun Ubuntu 20.04 LTS -pitkäaikaisjakeluun, eli tietoturvapäivityksiä on luvassa viiden vuoden ajan. Virallisia asennuslevykuvatiedostoja on saatavilla Cinnamonista, MATEsta ja Xfce:stä.

Linux Mint 20:n mukana tulee uudessa Ubuntussakin oleva fractional scaling, joka antaa käyttäjän skaalata käyttöliittymäkomponenttien kokoja 25 prosentin välein ja on erityisesti suurille TV-ruuduille ja 4K-näyttöjen omistajille tervetullut ominaisuus.

Kosmeettisia uudistuksia on hieman tehty, kuten tavallisesti. Nemo-tiedostoselainta on parannettu mm. priorisoimalla nopeuden niin, ettei kansioiden avaaminen jää jumittamaan jokaisesta tiedostosta ladattavien pikkukuvien takia. On myös uusi Warpinator-niminen sovellus, joka antaa jakaa tiedostoja paikallisessa verkossa olevien käyttäjien kesken. Nvidia Optimus -sovelluksen ominaisuudet ovat laajentuneet ja antaa enemmän työkaluja Nvidia-näytönohjaimen käyttöä varten. Asennusmedian mukana toimitettavana kernelinä toimii versio 5.4.

Linux Mint 20 Cinnamon

Canonicalin julkaisema Ubuntu 20.04 LTS sai osakseen kritiikkiä snap-paketointiformaatistaan ja vähän muistakin syistä, kuin snapin laajentumisesta Ubuntu-sovelluskauppaan asti niin, että snap toimii taustateknologiana. Linux Mint -kehitystiimi paheksui sitä, että uuden Ubuntun mukana tuleva apt-pakettienhallintajärjestelmä asentaa ainakin Chromium-selaimesta perinteisen deb-paketin sijaan snap-version. Niinpä Linux Mint 20:n yksi uudistuksista on oletusarvoisesti estää snapd-pakattujen sovellusten asentamisen ja käyttämisen, perustellen käyttäjien suojelemisella.

Linux Mintissä käytetään perinteisten deb-pakettien lisäksi Flatpak-paketteja, jotka perustuvat avoimeen lähdekoodiin. Linux Mint 20:n sovelluskaupasta voidaan tuttuun tapaan asentaa sekä deb- että Flatpak-pakattuja sovelluksia.

Linux Mint 20 on ensimmäinen Linux Mint -jakelu, josta ei enää julkaista 32-bittistä versiota. 32-bittisten järjestelmien tarve esiintyy lähinnä vanhemmilla, kuin vuoden 2007 tietokoneilla (64-bittisen suoritinarkkitehtuurin tuen puuttuessa), ja niiden tukea on muutenkin tiputettu jo Ubuntu 18.04 LTS:stä lähtien.

Viralliset ohjeet Linux Mint versiosta 19.3 20:een päivitykseen löytyvät täältä, mutta suositus on asentaa järjestelmä puhtaasti uudelleen. Version 20 tukiaika päättyy huhtikuussa 2025 ja edeltävä versio 19.3 saa tietoturvapäivityksiä 2023 huhtikuulle saakka.

Myös toisesta Mint-jakelusta, suoraan Debianiin perustuvan LMDE 4 (Linux Mint Debian Edition) ”Debbie” uusi versio on saatavilla.

Linkkejä:

Päivitys 12.7.2020: Lisätty linkki ohjeeseen, jossa opastetaan päivitys versiosta 19.3 20:een.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *